THANK YOU FOLLOWERS !

Tuesday, December 27, 2011

Ada siapa nak hentam statement aku tak ?

Fuhhh...


Assalamualaikum dan selamat pagi....

2 malam aku bertarung dengan permainan minda yang teramat dasyat. Buntu, rindu, kadang2 terasa pula diri aku terlalu bodoh dimata orang. Bukan senang seorang tuh nak mengaku dia seorang yang bodoh. Tetapi aku terima apa yang aku dapat dari perkataan BODOH yang aku sendiri aku lakukan dari luar jangkaan mindset aku. Apa yang anda perlu tahu manusia tetap ada bodoh ... hahaha ada sape2 nak bantah statement aku?

Apa yang aku buat nie wahai Matwa sampai kau mengaku kau seorang yang bodoh?

Hari ahad pada waktu tengahari aku begerak ke Tatiuc dikemaman untuk tujuan mengambil templet dan application form dikolej tuh. Bermalam lah aku dihostel kolej tuh dan juga ditemani kawan2 yang baru beberapa jam aku kenali. Bermacam macam aku saksikan. Menarik, seronok hmmm boleh laah sebabnya aku sudah pun mengenali beberapa orang disana. Okey, aku pula duk kalut nak jumpa si N. Si N nie siapa pulak? Si N nie study disana dan aku pula plan laah aku nak jumpa sangat2 si N nie walaupun tak sampai 5 minit untuk kali terakhir. Tapi gagal sebab alasanya nak jauhi dari aku sebabnya dia dah pun ada orang lain. Fuhhh... Terbaeek.. 


Mungkin silap aku jugak laah. Ye lah, ego seorang lelaki memang susah nak dikawal. terlalu mementingkan diri aku sendiri sampai aku terlewat menyempurnakan hajat dihati untuk berbaik kembali. Bodoh membuat keputusan. 

"Tiba masanya aku pergi, 
Tiada guna bersama kau lagi, 
Kau bilang aku yang kau cinta, 
tapi dihatimu cuma ada dia"


Thursday, December 22, 2011

Fuhh...


Pagi yang terbaeekk. Pukul 6.30 dah terpacak depan Mcdonald bersama sama umeir dan firdaus. Hahahaha

Salam warga Malaysia...


Ceriakan hari ini dengan....


Terpaksa pergi Mcdonald semata mata nak update entry. Sory laa yang mana tak sempat nak blogwalking. Broadband dah kehabisan quota. Haha


Wednesday, December 21, 2011

Masalah masalah masalah

Fuhh..


Pagi yang terbaik. Bermandi hujan kerana sanggup cari jalan nak update entry diMcdonalds. 

Assalamualaikum dan selamat pagi warga malaysia.

pagi ini aku bersengkang mata demi untuk menyelesaikan masalah aku. Okey, Ape masalah aku sekarang ini?
Meh sini aku ceritakan A to Z.

Masalah pertama

Ini mungkin cara aku untuk hilang serabut otak aku yang aku terpaksa menangung derita beberapa selepas result final exam aku keluar. Mana taknye weh, staff dari Hems Unikl call aku pagi tak silap aku pada 18 hb. Boleh dia cakap pointer aku down dengan teruk. Okey2, memang lah pointer aku down gila gila sebabnya aku skip class sebulan lebih sebab menanggung sakit yang amat dasyat. Ni haa bukti dia Ambik ! Seminggu sebelum final pun aku tak boleh tumpu dah apa yang aku study. lepas tuh dia cakap ape? nanti aku cerita kat lain entry.

Masalah kedua

Dugaan yang sering terjadi ada hikmahnya. Ada baiknya untuk mematangkan fikiran kita juga. Yelah, Tengah syok2 duk sambung diploma ada je dapat call interview. Aku pun dah naik pening duk fikir jalan mana aku pilih. Adakah kerja ataupun adakah study. Kerja pun mungkin gaji aku tak seberapa sebabnya hanya sijil dan study pulak mungkin bagus sebab aku nak cari segulung diploma.

Fuhhh.

Sekarang aku tunggu 8.45 a.m untuk call balik hems Unikl dan nak dapatkan serba sedikit info tentang diri aku. Wish me good luck guys.

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.



Tuesday, December 20, 2011

Gaya baru difacebook

Fuhh...

Malam yang penuh kesyahduan dan malang bagi aku. Ceyyywaahh... Tapi betul laa. Facebook aku entah siapa yang block aku pun tak tahu lah. Biasalah, dah lumrah manusia yang berhati kotor dan penuh hasad dengki dalam jati diri memang susah laah kita nak tanggani mereka.


Agak agak bila facebook aku berfungsi seperti biasa?


 Facebook pulak sekarang dah ada trend baru untuk budak budak baru nak tengok dunia luar. Macam macam jenis page site diorang buat semata mata mahu tunjukkan bakat terpendam mereka nak anti sana sini. Biasanya admin yang buat page site tuh pun yang selalu join group dia yang nak anti tuh jugak. Saling kerja sebab nak naik katakan.

Hack menghack facebook rakan rakan pun satu. Kena dengan aku laah statement nie sebab entah beberapa kali email aku kene hack.

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.



Sunday, December 18, 2011

Disebalik hujan dan ribut


Fuhhh...

Pukul 4 a.m masih lagi aku kukuh bersama laptop. Cuba menyakinkan diri mengupdate entry diluar rumah. Perasaan takut semestinya ada dan aku luputkan untuk aku mencari ilham dan juga mencari kepuasan. Angin mendayu dayu disertai tempiasan hujan. fuhh.. sungguh tenag kawasan perumahan aku. 


Selamat pagi rakyat malaysia. Semoga pagi nie mood rakyat semua keadaan ceria dan sentiasa senyum kemana sahaja anda pergi.

Sedang aku melihat hujan aku ditemani rokok, air tea o panas, beberapa cucuk satay ayam dan alun alunan muzik aku dapat mencungkilkan makna makna tersirat disebalik kesan ribut dan hujan yang dapat memberi kita seribu tersirat dan tersurat yang berahsia.

Ribut

Jangan ingat ribut yang kuat boleh mematahkan ranting didahan pokok gugur kebumi walaupun ranting itu uzur dimakan anai anai

fikirlah sekumpulan semut membawa makanan ketika angin kuat dan mereka tidak berganjak


Hujan

Manusia tak perlu menangis kerana ditinggalkan kekasih tetapi manusia perlu menangis ketika memohon keampunan dari yang maha Esa

Jadilah air hujan kerana setiap kali ia jatuh kebumi memberi seribu kenikmatan seluruh manusia dibumi


Pepatah ada berkata " andai kamu ingin melihat pelangi basahilah badanmu dengan hujan terlebih dahulu "


Bukan cita cita aku menjadi seorang ahli falsafah. Semua diatas hanyalah rekaan.

Akhirnya siap entry untuk kali ini. 5:20 a.m / 18 Dec 2011

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Friday, December 16, 2011

Manis mulut bukan terletak dibibir tetapi ia terletak difikiran

Fuhhh...

Dasyat suasana dibandar Kuala Terengganu pada malam minggu. Bermacam macam ragam manusia berkeliaran untuk mencari sinar fikiran dan mencari rezeki untuk menampung diri mereka.

Okey...

Sekarang aku bukan nak update pasal ragam manusia tapi aku nak update tentang buah fikiran yang masih kolot dengan hal hal agama dan mereka mudah terpesong aqidah melalui buah percakapan.

Aku bukan pula nak update pasal isu politik tetapi ini isu agama. Bawah nieh aku serta dua perbezaan buah fikiran. Anda saksi, Anda pilih, Anda fikir ...


--------------------------------------------


Assalamualaikum. Salam ukhuwah.

Sunday, December 11, 2011

Ms Studio, Dungun

Fuhh...

Cuaca yang baik di K.Terengganu. Akhirnya badan aku terasa lenguh dan suam - suam sejuk. Tapi itulah nikmat yang aku bawa balik kerumah kerana bersama - sama Terengganu Underground Scene di Perasmian Ms Studio di Dungun semalam. 

DEG - Intro

video






Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Thursday, December 8, 2011

Invade: The Acoustic

Fuhhh....

Selamat pagi warga Malaysia. Aku berharap sahabat - sahabatku mengharungi kerjaya masing - masing dengan berjaya.

Bawah nieh aku sertakan beberapa keping gambar sempena persembahan akaustik yang telah dianjurkan oleh Invade:The store pada tengah malam tadi. Maaf jika gambar tak elok kualitinya. Kamera DSLR mahal sangat sampai tak mampu nak beli.

Invade : The Acoustic










Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Wednesday, December 7, 2011

Sesal

Alhamdulillah...

Syukur aku masih berdiri diatas bumi yang cukup indah harmoni. Ya Allah, Apa yang aku telah lakukan sebelum ini. Sungguh menyesal aku tak memilikinya sejujur dan seikhlas jiwa aku. Sesungguhnya aku amat mencintai mahupun menyayanginya. Mungkin fikiran aku tak matang sebelum ini yang telah membuatnya terluka hati dan membiarkannya jauh dari tempat asal aku berdiri bersama - samanya ketika dahulu. Saat aku menyayanginya, ego aku diutamakan. Arrgg... apa yang aku telah lakukan !Sejarah yang memang aku tak akan luputkan.


Sesungguhnya aku tak berharap ianya akan datang kembali menemaniku. Tetapi jika takdir menemukan aku dan dia kembali sesungguhnya ianya adalah ketentuan Ilahi. Haruskah aku terus melayani perasaan aku dan terus merinduinya. Cukuplah hanya sedetik suaramu membuat hati aku gembira walau hanya sesaat.

Nya : Capital "N"

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Sunday, November 13, 2011

Gaya hidup sehari sebelum final exam

Fuhhh...Akhirnya tenang sikit perasaan aku apabila dengar alunan zikirullah. Cuaca pagi ini macam seronok je. Burung gembala kerbau riuh berkicauan di luar bilik. Jika aku ada kat kampung mesti syok boleh jogging untuk mencari kecergasan otak. Hidup di tempat orang nak buat satu perkara kebaikan pun rasa segan. Heshh...

Assalamualaikum dan selamat pagi warga malaysia. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Pengalaman semalam perlu dilukiskan pada dunia hari ini. Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi aku diberi kesihatan yang baik untuk aku berdiri kukuh bersama impian dan azam untuk mencipta rekod didalam situasi final exam yang terbaik dari sebelum ini. 

14 Nov 2011 tarikh yang sangat aku tunggu - tunggu dan first paper aku di semester pertama. Kawan - kawan aku kalut untuk buat last revision dan bertarung dengan keupayaan otak masing - masing. Ada yang study seorang diri dan ada pula study dengan kawan - kawan. Aku pula masih gentar dengan keadaan seram sejuk ketika ingin duduk dibangku dewan. Biasalah kalau aku tahap runsing terlampau habislah kuku jari tangan aku gigit. Okey, Keyakinan diri aku semakin tinggi. Jasad pula semakin berani untuk menempuh segala soalan yang dikemukan pada esok hari. Redha je laah apa yang akan berlaku. Kita hanya mampu merancang Tuhan menentukan segalanya.



Sekarang jiwa aku semakin riang dan lebih tenang(pandai je putar balik ayat). Malam tadi aku dah mula check perkakas, makanan, kemasan diri(termasuk lah pakaian sekali) dan kesihatan. Hajat mahu simpan janggut sampai panjang tapi macam tak sesuai pulak. Terpaksa laah aku shave bagi licin skit muka aku. Tapi licin ke muka aku? jerawat semakin membiak pula sekarang nie. adoii... Makanan pula macam ada je tak cukup syarat bila dikatakan duk hostel. Pakaian pula aku dah susun rapi untuk 5 hari dimana exam berlangsung. Cekap tak aku? Aku bukan macam jejaka yang rajin basuh baju. zzz..Tidur aku lak macam tak cukup je. Tapi tak remaja kot tidur cukup kan? tak metal laa kan?

Itulaah gaya hidup aku sebelum final exam. 4 Hari dimana aku akan perah sel otak aku demi untuk pertahankan maruah diri aku. fuhh dah macam nak berperang kot.

Saturday, November 12, 2011

Math?

 Kadang - kadang manusia akan cepat putus asa apabila tak sanggup lagi berhadapan jalan pengiraan matematik. Mungkin otak aku terlampau lembap ataupun aku memang bodoh. grrrr !


Tuesday, November 8, 2011

Diari November

November kali ini adalah bulan yang banyak menyimpan seribu kenangan manis aku lalui. Alhamdulillah kehadrat Ilahi kerana melimpahkan kurnian rezeki dan kebahagian kepada diri aku. 

3 Nov 2011 adalah hari yang paling aku tunggu - tunggu sehingga fikiran aku tergangu ketika berada didalam kelas. Alhamdulillah kerana aku berjaya menyiapkan assignment - assignment yang ditugaskan dan dihantar pada 1 nov 2011 semata - mata ingin ke majlis konvokesyen under JTM. Majlis yang paling aku tunggu - tunggu selama dua tahun selepas aku menamatkan pengajian sijil penyaman udara pada tahun 2009. Seronok jumpa kawan - kawan seangkatan dahulu. Ramai yang telah pun menuju kejayaan dan aku pula jauh dibelakang. Mungkin aku tiada rezeki macam kawan - kawan aku.Terima kasih kepada keluarga arwah ayah aku kerana sudi teman aku ke majlis tersebut. Walaupun tidak sihat mereka tetap sudi mengorbankan seribu khudrat bersama - sama aku. "Membazir masa bersama keluarga adalah lebih penting dari membazir masa dengan awek anda".

4 Nov 2011 bergerak pulang ke K. Terengganu bersama kawan - kawan. Alhamdulillah selamat sampai ke destinasi. 10 Nov 2011 aku akan bertolak balik ke kolej untuk melapangkan masa bersama buku dan nota untuk dibekal dimedan peperangan psychology yang bermula 14 Nov 2011. Doakan aku berjaya menewaskan segala soalan - soalan yang akan memutar belitkan sel - sel otak kepala aku dengan selamat.

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.



Saturday, October 22, 2011

" Wa Cayunk Baby ! " hahahahaha


Selamat datang wahai sikekasih hatiku...


Tak sabar wei nak pakai 29 Okt 2011 nanti.

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Friday, October 14, 2011

Mata tak larat pejam dan otak semakin active !

Assalamualaikum. Selamat pagi kepada penghuni - penghuni bumi ! Sory laah aku update tengah - tengah malam. Selesa kot kalau update time macam nie. Sejuk je... Facebook pun semakin bosan tatkala selalu online. Yelah friends aku pun dah naik meluat selalu tengok muka aku je online 24 jam. Jangan musykil sangat laah yee sebab online laah penyeri hidup aku. ceyywah haha. Kawan - kawan aku pulak duk asyik kata kat aku " baik tak yah study kau online je facebook kau 24 jam lagi syok" pedih kot ayat tuh. Dah nak buat macam mana lagi kan dan jadi tabiat aku mungkin juga dah jadi hobi selain bersukan. Haaa sebut je pasal online sory laa matwa cakap yang matwa bukan laah selalu tapi kadang - kadang dan bukan pula jarang - jarang stalker profile seorang awek nieh. Haha... Rindu kot. Kalau bosan macam tuh laa jadinya. Apa je matwa sanggup buat demi jiwa dan raga yang semakin resah diburu gelisah. Fuhhh...
Aku sebenarnya duk tunggu camera aku siap. Dah seminggu berada diklinik mana ntah. Adoii... Aku memerlukan camera untuk update blog aku nie. Tapi tak mungkin tuh sahaja alasan sebenarnya. Mungkin dah berminat dengan snap - snap gambar nie. Syok kot snap - snap gambar environment nie. Kalau ada rezeki lebih nanti aku nak up sikit lagi mungkin kasi angkat cannon atau DSLR. InsyaAllah...hehe.. Okey - okey.. Camera tuh rosak ada sebabnya tau. Haha... Mane tak rosak kot camera aku tuh selalu selam dalam air. Haha. Rm 300 kot nak baikpulih menda alah tuh. Tapi nak tak nak kene laa baiki jugak sebab nanti aku nak pakai time aku konvokesyen nanti. Haha.

Okey - okey.. Sekarang aku nak cerita keadaan aku sekarang. Aku ada masa selama satu bulan lebih je lagi untuk bertemu dengan peperangan minda yang beku dalam kepala otak. Dah comfirm pointer aku sem 1 lemah. Class pun banyak skip sebab hari tuh aku batuk teruk sampai nak makan pun tak boleh. Ikhtiar je laah apa nak jadi jadi laah. Tapi yang aku janji aku akan bagi tekanan kaw kaw punya kat otak aku nieh. Sem depan penentu hidup aku di Unikl MSI kekal atau tak. Kalau tak kekal mungkin aku sahut cabaran sebagai maintanance di Genting Highland. Yang pasti aku janji kat diri sendiri aku nak study baik punya. Haha.

aku pun tak ape yang aku merepek nieh...hahahaha..



Assalamualaikum. Salam Ukhuwah..

Sunday, October 9, 2011

Rela serabutkan otak demi kawan - kawan

Selamat pagi kepada warga Malaysia...


Satu jam kot aku duk tengok lappy aku macam orang bodoh. Pending gila kot otak aku malam nie. hahaha... Okey ! aku start sekarang. Entry simple cuma aku perlu perah otak juga laah...

Kehidupan jauh merentasi gunung ganang memang memeningkan kepala otak. Dugaan bercampur aduk sungguh penat nak diselesaikan. Assignment pulak fuhh boleh buat tersimpul saraf tunjang otak. Fikirkan hati kawan - kawan pun satu. Nak kene dodoikan elok - elok seperti memberi kasih sayang terhadap bayi. Nama pun bayi memang kene layan macam orang tak matang kot. Tapi tak apa, Hati kawan - kawan tetap aku jaga rapi. Aku simpan baik - baik dendam aku. Aku jaga mulut aku supaya dilihat sopan walaupun ianya hipokrit.
Kisah silam dan kisah baru tetap ia terbenam jauh kedalam jasad tubuh aku. Biarkan sifat - sifat hakiki itu dirahsiakan dipohon - pohon rindu dan sayang. Fuhhh... memang aku pernah timbul rasa sayang terhadap si bunga nie tetapi boleh dikatakan cuma mainan perasaan laa kot. Gila bayang menguasai akal dan mata pula melepaskan tanggungjawabnya untuk lebih rela melihat orang lain bahagia. Mungkin ada cara lain aku untuk mengatasi. Tidak pernah sama sekali aku menyimpan hasrat jauh terpesong terhadap gadis yang pernah aku simpan kasih sayang terhadapnya. Ye... Memang ianya sukar nak diluputkan dari sel - sel otak. Tetapi sampai bila perasaan aku perlu ada "pantang melihat perempuan yang aku suka" lalu kejar penuh berharap ianya memberi harapan kepada jiwa aku yang sunyi sepi. 

"AWAK, saya tak pernah sama sekali berkata kita putus kawan. Kita kawan macam biasa tau."

"AWAK, saya minta maaf jika saya buat awak hilang focus dalam kelas sebab kawan - kawan gelakkan awak tau".

Susah mana sekali pun ! kawan - kawan jangan lupa. Kawan - kawan penting beb ! kawan - kawan laah dapat memberi sinar inspirasi kepada kita. Tetapi kena pandai memilih kawan. Jangan tersilap langkah kelembah sibujang senang.




Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Thursday, October 6, 2011

Seruan Ilahi...

Fuhhh....Assalamualaikum w.b.t. dan salam 1malaysia. 1Malaysia? hmmm okey lah. Entry kali nie bukan berkisarkan politik.

Entry paling simple aku kali nie berkisarkan tentang tanda mengucap tahniah dari aku. kepada yang bakal jemaah haji malaysia pada tahun ini mahupun sudah terbang ke tanah suci Mekah Al Mukarramah. 29 sept 2011  tabung haji telah mula menerbangkan jemaah - jemaah haji kita ke lapangan terbang Jeddah. Alhamdulillah, aku doakan penerbangan seterusnya selamat kehendakNya.

Selamat menunaikan ibadat haji dan semoga haji anda mabrur. Insyaallah...

"Di kala langit Mekah dan Arafah menangis
manusia pula sedang ketawa

Kemuncak Arafah adalah mempersembahkan
airmata keinsafan dan rayuan hati suci seorang hamba

Allah tidak memerlukan kita
namun kita mendambakan kasih sayangNya

Airmata Arafah akan menjadi bekalan
untuk mendinginkan tekanan mahsyar
dan meredakan kehangatan neraka Tuhan

Haji mabrur akan lahir dari jiwa bersih
hadiah mutlak Allah buat hambaNya yang ikhlas.”
sumber : Hamba Allah



Wukuf dipadang Arafah pada : 9 Zulhijjah persamaan 5 nov 2011

Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Rasulullah s.a.w. bersabda: 
“Sesungguhnya Allah SWT. memuji mereka yang sedang wukuf di Arafah kepada penduduk langit dan berkata kepada mereka : “ Lihatlah kepada hamba-hamba-Ku yang datang kepada-Ku".(Riwayat Ahmad)


Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.

Saturday, September 24, 2011

Wayang Dan Tragedi 23 sept 2011

Assalamualaikum.

Penat pulak rasa badan nie. Tapi niat dari semalam lagi nak masuk entry baru so terpaksa laah korban sedikit masa bersama blog aku nie.

Petang tadi aku keluar bersama kawan - kawan dan pasang laah nawaitu nak pergi tengok wayang cerita Bini Biniku Gangster. Fuhh... seronok cerita tu. Watak dari pelakon Shaheizy Sam, Yana Samsudin dan Ladyana memang bersesuaian dengan situasi cerita tu. Dah macam movie Kongsi pun ada. Mungkin sambungan movie Kongsi laa kot. Nak tahu selanjutnya click Sini.

Hari nie pula satu pengalaman tercipta buat aku dan kawan - kawan aku iaitu Edy, Fak' dan Jijoy. Si jijoy nie mungkin terlampau taksub menonton sebuah movie iaitu "Cintaku 120 km/j". Movie tuh memamparkan sebuah cerita dimana zizan rajalawak ingin menjadi drifter terhebat didunia. Banyak aksi - aksi drift di paparkan dan diselitkan juga gaya mahupun lawak.


Okey, aku pendekkan cerita. Dalam perjalanan ke tempat wayang kami cabar laa siJijoy membuat drift disebuah selekoh. Pergghhh...Terpusing kereta beb. Nasib laa tak terbalik kereta tuh. Aku dan Fak' duk kat belakang punyalah kaku. Tak tahu nak cakap apa dah. Aku kuar kereta gelak sorang. Tapi malu kot orang ramai tengok. Kereta yang lalu tempat kejadian pun banyak yang berhenti. Tapi dengan sifat kekerasan jiwa dan raga kami bla dari tempat tuh. Cari port untuk check kereta si Jijoy nie. Nasib laa kan sebab tak banyak rosak kereta kami.

Edy

Fak'

Hero : Jijoy


Itu lah cerita kami yang mungkin menjadi sejarah buat aku dan kawan - kawan yang bersama ditempat kejadian.

Assalamualaikum. Salam Ukhuwah.